Бившият шеф на Топлофикация Валентин Димитров-Вальо Топлото е оправдан окончателно по

...
Бившият шеф на Топлофикация Валентин Димитров-Вальо Топлото е оправдан окончателно по
Коментари Харесай

Вальо Топлото е оправдан окончателно за присвояването на 4,5 млн. лв. от `Топлофикация` - Темида

Бившият началник на " Топлофикация " Валентин Димитров-Вальо Топлото е оневинен окончателно по делото за заграбване на 4,5 млн. лева от сдружението, където бе шеф преди повече от 15 година , реши.

Окончателно оправдана е и ръководителката на компания " Шибър " Мая Стоилова, упрекната, че е доставяла материали на повишени цени на  " Топлофикация " по времето на Димитров.

Шумният арест на Димитров бе през 2006 година и против него започнаха няколко каузи. Той получи присъда от 3 година затвор за занемареност - за това, че сред 2003 година и 2006 година е харчил пари на сдружението за първокласни артикули, като ги заявил за " представителни разноски ". Топлото бе освободен предварително след година и седем месеца, тъй като е работил в пандиза и е взел участие във всички спортни и културни занимания, оповестиха тогава от правосъдното министерство. Получил и три награди, като едната от тях била за най-хубава великденска картичка.

Топлото бе оневинен и по делото за валутни закононарушения, само че наказан на 7 година по друго обвиняване - за пране на пари.

Сега Върховен касационен съд го оправдава и за присвояването на крупната сума, като удостоверява решението на апелативния съд. По това дело подсъдими с изключение на Топлото бяха Мая Стоилова и Лина Абланска, която умря по време на дългата правосъдна сага. 

Върховните магистрати пишат в решението си, че не споделят доводите на прокуратурата, която твърди за сключването на 152 неизгодни за " Топлофикация " покупко-продажби от подсъдимите, с цел да присвоят суми от сдружението. Според тях тезата е лишена от наличие, " защото изначално не се сочи каква е била междинната пазарна цена за всяко произведение ". А в изискванията на пазарна стопанска система цената зависи от търсенето и предлагането. В съответния случай в интервала, за който са упрекнати Димитров и Стоилова, в страната не е имало производители или снабдители на произведения за топлопреносната мрежа с качеството и характерностите, нужни на сдружението. Такъв е и изводът от експертизата по делото.

Върховен касационен съд стига до извода, че по делото липсват доказателства за престъпно сговаряне на подсъдимите посред им и с умрялата след това Лина Абланска, имащо за цел присвояването на имущество, благосъстоятелност на " Топлофикация " София АД.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР